Stichting Instituut EuroMarocNed   IEMN

Waterbeheer en Landbouw in Zuid Marokko


In Zuid Marokko valt steeds minder regen. De afgelopen jaren is de droogte structureel geworden. Het watergebrek zorgt voor problemen op de korte en langere termijn. Putten staan leeg en oogsten mislukken door gebrek aan water. Naar verwachting zal in Marokko vanaf 2025 sprake zijn van een algemeen watertekort, dat wil zeggen dat er minder dan 500 kubieke meter water per inwoner per jaar beschikbaar is.
In sommige regio's is dat nu al minder dan 100 kubieke meter water per inwoner per jaar.

Marokko heeft zijn strategisch grondwater-reserves aangebroken voor de dagelijkse watervoorziening. Prioriteit gaat naar de verbetering van de levensomstandigheden van de plattelandsbevolking in de oases en in de bergen, waar de ecosystemen het meest onder druk staan. Daarom zal Euromarocned focussen op twee sectoren: waterbeheer en landbouw.
Dit vooral in de Souss-Massa,  Drâa  en Tafilalt gebieden. Goed watermanagement is het fundament voor het herstel van het ecologische en socio- economisch evenwicht. De uitdaging ligt in het herstellen en verbeteren van de wateropvangcapaciteit van de grond. Dit wil Euromarocned doen door samen te werken met overheden, lokale gemeenschap, boeren, organisaties, bedrijven, maar ook met bijvoorbeeld Nederlandse organisaties, universiteiten en bedrijfsleven.
Die keuze haakt ook in op het beleid van de Marokkaanse overheid, dat streeft naar een geïntegreerd beheer van de watervoorraden.

 

 

Over

De stichting IEMN is opgericht met het doel om een stimulans te geven aan activiteiten die de ( Europeese en de Nederlandse ) Marokkaanse cultuur verbinden en die de onderlinge contacten binnen haar doelgroep versterken.

Uit het foto album